March 31, 1997

Memorandum

TO: Campus Planning Committee

From: Ruben Armiñana, President

Subject: Notes from March 13, 1997 Campus Planning Committee Meeting

Relocation of the Wareham Sculpture

Michael Schwager brought a recommendation from the subcommittee considering the relocation of the Wareham Sculpture. The recommendation was to place the piece at the southwest corner of the building. Landscape changes would enhance the new location. He pointed out that the building would provide a good backdrop to the piece while allowing the work to be seen at close range along the adjacent pathway as well as from Parking Lot A. Michael also liked the fact that placing sculpture near the Art Building acted as an announcement of the function of the building. The committee questioned whether the piece was too massive to be against the building, but Michael showed a picture illustrating the relationship of the piece to the building and gave his opinion that it would work. He also stated that the artist had promised to come and repaint the piece once it was moved. The committee unanimously approved the recommendation.

Naming the Greenhouse

John Bond reported that, according to the campus Naming of University Facilities Policy, he had served as Chair to a subcommittee made up of student, staff and faculty representatives to consider a recommendation to name the new greenhouse facility, the Raymond Burr Greenhouse. The subcommittee had considered the recommendation and had approved the proposal based on it meeting the criteria of honoring an individual when a donor gift is involved. The greenhouse was purchased with the funds realized by the sale of the orchid collection donated to the campus by Raymond Burr. The Campus Planning Committee approved the recommendation unanimously to accept the recommendation of the subcommittee and name the facility as proposed.

Naming of Darwin 127

John Bond brought another proposal for the naming of a minor facility, Darwin 127, to the table for consideration by the full committee. Again, a subcommittee had been formed to consider a proposal to name the Mathematics study room, the Emmy Noether Mathematics Study Room. The subcommittee considering this proposal felt that the choice of this name would designate the function of the room and honor and encourage women in science. The subcommittee also felt that, although no donation was involved at this time, such a name would give the department the ability to promote donations and scholarships in the future. Don Farish expressed a concern that it might be inappropriate to define the function of a space for eternity; that acceptance of this proposal would create an open ended, long term commitment to the space and its use as a mathematics study room which could not be honored. He also felt that the department might someday regret eliminating an opportunity to honor a donor in the future. The committee was sympathetic to the notion of encouraging women in science and suggested that the department might name a display or an activity after Emmy Noether rather than the room itself. Don Farish moved that the proposal not be approved as submitted. This was seconded by Larry Schlereth and approved unanimously.

Master Plan Revision for Housing Growth Phase I

Deborah DuVall asked the committee to consider a Minor Master Plan revision to increase the size of the footprint for the next phase of housing growth. The campus had contracted with a consulting firm, Arnold and Porter, to study and recommend the type of housing that would work best for the campus. Many focus groups were conducted with students and the resulting recommended style of housing was single rooms, apartment style. The report verified that the campus could easily justify an addition of 500 new beds. This concept required a larger complex than the originally anticipated, shared double suites for 300 beds that was illustrated on the existing approved Master Plan. The footprint would expand to include most of the 14 acres on the southwest corner of the campus which is currently open fields. A secondary effect would be to lose approximately 400 parking spaces planned for an expansion of Parking Lot J. The Master Plan revision, therefore, would include the plan to build a structure parking lot on the existing Parking Lot F if, and when, it becomes necessary. The committee unanimously approved the revision to the Master Plan as presented.

Status Report on the Stevenson/Darwin Seismic Project

John Bond gave the committee a status report on the seismic project that would repair the deteriorating soffits on the roofs of Stevenson and Darwin Halls. Physical Planning and Development, who are managing this project, are completing design on the project that would not change the look of the buildings but would reinforce and repair the existing roof soffits. He reported that, even this repair was estimated to be over the amount of funds available but that the approach to be taken was to complete the design and go out to bid hoping for a low bid that could complete the work.

CPC Minutes 1996-1997
Updated 2008-01-17
AFD.WebContact@Sonoma.edu